20 tips voor kinderen met autisme tijdens het autorijden

Heeft u een kind (of kinderen) met autisme? Dan weet u waarschijnlijk maar al te goed hoe moeilijk autoritten, autovakanties en lang reizen kunnen zijn. Niet alleen als taxichauffeur voor kinderen die op het spectrum zitten, maar ook als vader van een dochter met autisme maak ik dit dagelijks mee.

Gelukkig is het niet onmogelijk om een comfortabele reis te hebben met een kind dat autisme heeft. Het vergt veel voorbereiding, inzet en controle, maar echt iedereen kan hun autorit beter laten verlopen. Om u letterlijk en figuurlijk op weg te helpen heb ik 20 tips opgesomd die mij als professional en als vader erg hebben geholpen de afgelopen 10 jaar.

Let wel op: ieder kind is anders, en dat is in het geval van autisme belangrijk om te onthouden. Er is geen perfecte aanpak die voor ieder kind met autisme werkt. Deze tips dienen om u een beter idee te geven van wat u kan doen tijdens en tevorens het autorijden.

1. Verminder de stress
Dit is het meest basisadvies dat ik u kan geven, en hopelijk iets wat u al toepast. Vindt uw kind reizen in de auto stressvol of moeilijk? Probeer dan te snappen wat dit veroorzaakt. Sommige kinderen raken getriggerd door de geur van een auto, anderen door het geluid en sommigen hebben moeite met de manier waarop een gordel knellend om het lichaam zit. Kijk per probleem wat de oplossing is.

Zo zorgt een autogordel-kussen voor minder druk van een riem, maakt een elektrische auto veel minder lawaai en zijn auto-geuren te neutraliseren met speciale sprays.

2. Regel een parkeerplek
Kinderen voelen heel goed aan wanneer er onzekere momenten zijn. Iets dat voor u heel klein is kan voor een kind met autisme heel groot ervaren worden. Een goed voorbeeld hiervan is een parkeerplek vinden.

Probeer daarom altijd alvorens u vertrekt een parkeerplek te regelen op de plaats van bestemming. Reist u naar een bedrijf of instantie? Dan kunt u vaak in overleg een parkeer of laad/losplek reserveren. Is dit niet mogelijk, lees u dan zo goed mogelijk in over de parkeerplekken zodat u zo snel mogelijk en vooral zonder stress kunt parkeren.

3. Plan uw reis en betrek uw kind
Een grote oorzaak van stress tijdens het autorijden is de onzekerheid en het verlies van controle. Een oplossing die voor veel kinderen werkt is om betrokken te worden in de reis zelf. Vooral bij wat oudere kinderen kan dit veel impact hebben. Neem de reis voordat u vertrekt met uw kind door. Vertel waar jullie naartoe gaan, hoe jullie rijden en wat er onderweg te zien is.

U kunt zelfs uw kind een routekaart geven zodat hij of zij de route zelf kan volgen. Op die manier creëert u ook een goede vorm van afleiding.

4. Download gewoon die apps
De tablet/iPad is tegenwoordig een belangrijk deel in het leven van veel kinderen met autisme. Vergeet niet om deze mee te nemen en controleer of alle apps ook offline te gebruiken zijn. Kijkt uw kind veel Youtube, of speelt het online spelletjes? Dan zijn er tablets met een 4g verbinding te koop, of kunt u uw eigen smartphone als hotspot gebruiken. Hierdoor functioneert uw telefoon als een WiFi router voor andere apparaten.

5. Plaats uw kind als laatste in de auto
Het klinkt heel simpel, maar veel ouders zien dit over het hoofd: pak eerst uw hele auto in, pas als u helemaal klaar bent om te vertrekken plaatst u uw kind(eren) in de auto. Dit voorkomt stress maar ook zeker verveling.

6. Kinder luisterboeken voor onderweg
Afleiding voor uw kind is een belangrijk element tijdens iedere autorit. Een geweldige manier om kinderen gekluisterd en gefocust te houden op één ding is via kinderluisterboeken. Deze speelt u gewoon af via de radio. Ze komen op CD maar kunnen ook rechtstreeks vanaf een telefoon of tablet afgespeeld worden.

7. Vergeet de oplader van uw iPad en telefoon niet
Een tablet of telefoon die de gehele autoreis gebruikt wordt, verliest snel batterij. Vergeet daarom nooit de lader in te pakken of nog beter, houd standaard een extra lader in de auto. Veel auto’s beschikken tegenwoordig over een USB aansluiting om op te laden, maar er zijn ook adapters voor in de 12V sigarettenaansteker aansluiting.

8. U kunt onbeperkt boeken en audioboeken lenen bij de bibliotheek
Reist u veel met uw kinderen? Dan gaan audioboeken en leesboeken er waarschijnlijk snel doorheen. Met een bibliotheekpas heeft u vaak niet alleen toegang tot onbeperkt veel boeken, maar kunt u ook via de bibliotheeksite onbeperkt audioboeken lenen.

9. Heb belangrijke zaken binnen handbereik
Veel ouders gaan goed voorbereid op pad met hun kind, maar eenmaal onderweg realiseren ze één groot probleem: al het voorbereide ligt net buiten handbereik. Zorg er daarom voor dat u ten alle tijden direct kan pakken wat nodig is, zonder dat u hiervoor uit moet stappen of moeilijke manoeuvres hoeft te maken. Dit zorgt namelijk alleen maar voor meer stress en onzekere situaties.

10. Reis ’s nachts of ’s ochtends vroeg voor lange ritten
Maakt u een lange reis, dan kan het handig zijn om vroeg in de ochtend of laat in de avond te reizen. Vooral jonge kinderen vallen snel in slaap, zelfs als ze het niet compleet naar hun zin hebben in de auto. Vermoeiend voor uzelf, maar vaak beter dan overdag reizen.

11. Controleer het kinderzitje
Kinderzitjes verplaatsen en verschuiven constant. Controleer voor ieder vertrek dat uw kind veilig en bovenal comfortabel zit. Zo kan het soms handig zijn om een extra kussentje of kleedje op het zitje te leggen.

12. Vermijd afleidingen voor de bestuurder
Eén van de grootste gevaren tijdens het autorijden met een kind met autisme, is afleiding voor de bestuurder. Doe er daarom alles aan afleiding te voorkomen. Neem zo min mogelijk spullen mee die kinderen kunnen gooien, om ongelukken te voorkomen. Maar bedenk ook wat de beste plek is om uw kind in de auto te zetten. Vaak zit ik of mijn partner achterin samen met ons kind, zodat de bestuurder alle vrijheid heeft om op de weg te letten.

13. Zorg ervoor dat uw auto helemaal in orde is
Dit is belangrijk om twee redenen:

1. Niemand wil met pech langs de weg komen te staan, al helemaal niet als u reist met een kind dat autisme heeft..

2. Ook kleine defecten aan een auto kunnen als grote stressfactor dienen voor iemand met autisme. Een airco die een raar geluid maakt, een auto die rammelt of een ander probleem dat voor de meeste mensen niet noemenswaardig is kan ineens voor veel stress zorgen.

14. Maak visuele informatie voor uw kind
Sommige kinderen hechten heel veel waarde aan visuele informatie. In plaats van te zeggen ‘We gaan naar deze locatie toe’ kunt u ook een foto laten zien van de plek waar jullie naartoe gaan. Dit kunt u ook doen voor eventuele herkenningspunten onderweg. Komt u bijvoorbeeld langs een landgoed of kasteel dat zichtbaar is vanaf de weg? Maak hier dan een spel van. Op die manier weet uw kind dat alles volgens plan gaat en blijft hij of zij op een goede manier alert rondkijken.

15. Zorg voor ruimte tussen uw kinderen
Heeft u meerdere kinderen, zorg er dan voor dat ze niet recht naast elkaar zitten. Vooral tijdens lange ritten ontstaan er altijd kleine argumenten en ruzies. Dat is nu eenmaal hoe autorijden voor veel families werkt. Zo kunt u ervoor kiezen om het meest volwassen kind voorin te zetten, of om uzelf/ uw partner tussen uw kinderen in te zetten.

16. Maak reguliere en geplande pauzes
Pauzes zijn ontzettend belangrijk tijdens iedere rit, ongeacht of uw kind autisme heeft of niet. Houd er wel rekening mee dan veel mensen met autisme baat hebben bij geplande pauzes. Time dit door bijvoorbeeld iedere 45 minuten een pauze te nemen, of vooraf een pauzeplek door te nemen.

17. Oefen met korte reisjes
Wilt u een lange autorit gaan maken met uw familie? Dan is het slim om eerst te oefenen met korte reisjes. Over het algemeen went zelfs het meest gestreste kind aan autorijden, waardoor vervolgtrips een stuk makkelijker worden. Dit vraagt echter wel veel inzet en vooral veel doorzettingsvermogen van de hele familie.

18. Maak een persoonlijke tas met speelgoed
Zoals ik net al even heb genoemd: ieder kind is anders. Het ene kind met autisme heeft dan ook verschillende wensen dan het andere kind. Zo hebben sommige kinderen heel veel baat bij zo min mogelijk prikkels. Een goede koptelefoon, bepaalde speeltjes of een specifieke ‘autoknuffel’ kan heel goed werken in dit soort gevallen.

Andere kinderen hebben juist zo veel mogelijk afleiding nodig tijdens het autorijden. Voor dit soort kinderen werken verhalen en autospelletjes misschien beter.

Wat uw kind ook prefereert, probeer om altijd een persoonlijke tas met speelgoed en hulpmiddelen klaar te hebben liggen. Niet alleen handig voor vakanties, maar ook wanneer er een onverwachte trip gemaakt moet worden.

19. Houd het gedrag van uw kind bij
Niemand verwacht dat u als ouder van een kind met autisme binnen 1 autorit perfect weet hoe u met uw kind om moet gaan. Maar hou het gedrag wel bij. Lijkt een bepaalde tactiek of methode te werken, noteer dit dan. Pas uw volgende rit hier dan op aan. Iets nieuws proberen tijdens een autorit (zoals de introductie van visuele begeleiding, een audioboek of een andere methode) kan eng zijn voor iedereen. Probeer daarom altijd een goede balans te vinden tijdens jullie autoritten.

20. Heb een tas met laatste redmiddelen
Ieder kind heeft bepaalde traktaties het hij of zij niet kan weerstaan. Heb altijd een tas met deze spullen paraat voor wanneer het echt nodig is, en echt niks anders helpt. U wilt natuurlijk deze traktatie niet de norm maken. Dan riskeert u dat uw kind hier aan went, maar in uiterste gevallen is het altijd goed om een laatste redmiddel te hebben.

DutchEnglish
Scroll naar top
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday